HESTAFERÐ till Áfangagil

23-27 júli 2015

flok

Dagsplan

22 juli Åker upp till Foss där vi övernattar och gör oss redo för att börja vår ritt.

Dag 1. Vi kör till Smáratún där hästarna väntar på oss. Därifrån rider vi upp med Tumastaðir i Fljótshlíð. Tumastaðir är vackert belägen vid en isländsk ”skog”. Vi fortsätter genom dalen Vatnsdal mellan fjällen Vatnsdalsfjall och Þríhyrningur förbi gamla ödegårdar och upp på det isländska höglandet. Vi börjar att att färdas längst den södra delen av leden Fjallabaksleiðar-syðri, till största delen på gröna ängar. Dagen avslutas vid Foss där vi övernattar ännu en natt.

Dag 2. Vi fortsätter längst Fjallabaksleið syðri in mot Hungurfit där vi spenderar natten i en vackert belägen nybyggd stuga .

Dag 3. Rider längst Eystri-Rangá utmed fjället Laufafelli, tar oss över några mindre vattendrag, väster om Rauðfossafjöll i riktning mot Krakatind och in på leden Landmannaleið mot Valafelli. Vi övernattar vid foten av berget i ett traditionellt hus med torvtak. Platsen heter Áfangagili.

Dag 4. Lämnar Áfangagil och rider öster om fjället Sauðafell och sjön Sauðafellsvatn. Vi kommer att rida längst foten av vulkanen Hekla och fjället Næfurholtsfjall. Forsätter längst grusvägar mot Svínhaga, över ån Rangá, við Réttarnes och rider längst ån till gården Hrólfsstaðarhellir där vi övernattar och värmer oss i ”heitapottinn”.

Dag 5. Från Hrólfsstaðarhellir rider genom ett öppet landtbruksområde med fina ridstigar mot Sauðholt där vi lämnar hästarna för välförtjänad vila i ett många hundra hektar stort område tillsamman med ett stor flock av hästar och föl.

ridtur
Duschmöjligheter finns i de flesta av stugorna, dock inte alla. Vi smörjer oss matsäck om morgnarna och tar med oss bröd och dryck i sadelväskorna.
På kvällarna äter vi middag tillsammans och hästarna fodras med hö eller släpps på bete.

Om Ni har några speciella önskemål när det gäller maten, pga av allergi eller om Ni t ex inte äter kött, så låt oss veta.
Vi har regnkläder och hjälmar till Er alla. När det gäller ridkläder och ridskor finns det speciella regler för rengöring och decinficering för införande i landet.

Ett fåtal platser kvar!

Turen kostnar 175.000 ISK (ca 10-11.000 SEK).
I priset ingår hästar med utrustning, guidning, övernattning och mat i fem dygn. Dessutom ser vi naturligtvis till att Ni kommer till och från flygplatsen eller annan plats i huvudstadsområdet, om Ni bestämmer Er för att stanna några extra dagar.